Cinabere

Cinabere bevat het woord cinaber dat verschillende betekennissen.

Voor de Egyptenaren,  Grieken,  Romeinen en  Moslims is cinaber de zeer zeldzame rode kwik sulfide waarvan bloedvaten van de overlede farao’s gevuld werden om hun reis naar het hiernamaals te verzekeren.

Plinius de Oudere beschouwt dit als een antidoot of een geneesmiddel. In de externe alchemie betekent dit ook de omzetting van kwik in goud.

In het het verdrag van interne alchemie beschrijven de Chinese Taoïsten in hun verdrag van de interne alchemie drie fundamentele onderdelen van het menselijk lichaam: het cinaber bovenveld (hersenen), middenveld (hart) en onderveld (buikademhaling in de yoga). Volgens hen, moeten de drie velden harmonie vinden. Deze initiatieke methode wenst een betere evenwicht tussen emoties, de hersenen en het lichaam bereiken.

In het keizerlijke China, kon medische kennis enkel worden onderwezen aan filosofen om het correct gebruik ervan te garanderen. Werken op de cinabervelden ligt aan de basis van taoïstische meditatie, Chinese filosofie, acupunctuur, tai chi en qi gong.CIN verwijst ook naar de wortel van Qi of Chi, de energie die doorheen de acupunctuurmeridianen stroomt.

Tot slot, gaat Cinabere terug naar de oorsprong van vele culturen omdat het gaat over begrippen als zorg, genezing, zelfontplooiing, spiritualiteit, filosofie, interne kosmologie en het hemelgewelf dat de mens tussen hemel en aarde plaatst (externe kosmologie).

Dr. J-L Tixhon